Skip to main content
HaaruitvalHaarwerken

Bij chemotherapie… hoe kaal is kaal?

Bij chemotherapie… hoe kaal is kaal?

Hoe kaal wordt je na chemotherapie?

Hoe kaal is kaal? Een rare vraag eigenlijk….. Maar toch merk ik in onze salon, dat dit eigenlijk wel vaak ter sprake komt. Als je chemotherapie ondergaat en de oncoloog heeft je verteld dat je je haar gaat verliezen, dan komt er maar 1 beeld in je op… en dat is van een glimmend kaal hoofd ZONDER een enkele haar erop! Maar gek genoeg is dat dus niet altijd zo.

Als het haar eenmaal begint uit te vallen komen de meesten van onze klanten naar de salon.

We maken een afspraak wanneer we het eigen haar kort gaan maken en halen dit er met de tondeuse vanaf. Wij doen dit met een opzetstuk en laten nog zo’n kleine 0,5 cm haar op het hoofd staan.
Ik heb gemerkt dat veel klanten dit een prettige manier vinden en toch nog, een soort van geleidelijk aan, kunnen wennen aan hun blote hoofd. Het beetje haar wat nog op het hoofd staat, was je in de loop van de dagen daarna steeds meer weg. Dat gebeurt dan geleidelijk, het spoelt makkelijk het doucheputje in of je wrijft het los met een handdoek.
Helemaal afscheren vind ik persoonlijk té confronterend en daarbij kunnen op die manier ook kleine stukjes haar in de haarschacht blijven zitten, die weer gemakkelijk irritatie of ontstekinkjes (puistjes) kunnen geven. Dat is dus precies wat ik níet wil!

Maar dan… Na een aantal dagen tot een week… Het meeste haar is eraf, alleen die gekke korte pluishaartjes nog?
Deze vallen niet bij iedereen uit. Het kán dus zijn dat je een beetje haar op je hoofd houdt.
Soms valt dát dan weer uit na een volgende chemobehandeling. Het is echt heel verschillend.
Ik zie ook klanten die een heel kaal hoofd hebben, die je letterlijk tegemoet glanst.

Hoe dit kan, ligt aan je haarkwaliteit en haarstructuur, maar vooral aan de soort chemobehandeling en de dosering die je krijgt toegediend.
Je oncoloog maakt een behandeling op maat. Verschillende soorten medicatie worden gebruikt om een ‘jouw’ kanker aan te pakken. Het hangt dus af van het soort cel die bestreden moet worden.
Sommige medicatie maken direct ‘korte metten’ met snel delende cellen, waar haar, huid en nagels óók onder vallen. Een snelle haaruitval is dan het gevolg, waar bovendien geen haar bij gespaard wordt. In het geval van benen, oksels enz. is dat wel handig. Maar het gebeurt regelmatig dat klanten zich ‘overvallen’ voelen door de haaruitval op hun hoofd.

Bij sommige behandelingen kan de dosering van de medicatie anders zijn en daardoor een haaruitval geven die meer geleidelijk verloopt. Waarbij je eigenlijk maar zit te wachten wanneer je hoofd nu écht helemaal kaal zal worden én dat gebeurt dan niet. Ik hoor heel vaak dat mensen zich net zo’n ‘piepkuiken’ voelen met al de pluisjes op hun hoofd.
Natuurlijk is het dan niet erg om er alsnog een tondeuse overheen te halen. Ik zou er wel voor kiezen íets van stoppels te laten staan. Mocht er een haar in de huid blijven zitten en gaan irriteren, dan is het nog makkelijk te verwijderen met een pincet.

Ik adviseer altijd de hoofdhuid goed te verzorgen.

Doe dit niet met een reguliere shampoo, deze zijn voor je haar niet voor je huid. Ik bedoel echt een product wat de huid intensief reinigt en verzorgt. De huid wordt tijdens de chemotherapie al zo snel droog en schilferig. Het is des te belangrijker om de huid lekker te vertroetelen. Je hebt dan ook meer plezier van je haarwerk en een hoofdhuid die prettig aanvoelt. In onze salon werken wij met producten van Mediceuticals® maar ook Nioxin® is goed alternatief. Deze producten zijn ontwikkeld om de functie van de hoofdhuid te verbeteren en te ondersteunen. Dat is net wat we nodig hebben als de huid al zoveel te verduren heeft tijdens de behandeling met chemotherapie.
Ik hoop dat ik hiermee over dit onderwerp weer wat meer duidelijkheid heb kunnen gegeven.

Natuurlijk weten je oncoloog of de oncologisch verpleegkundige precies wat voor soort bijwerkingen je behandeling kan geven en welke uiterlijke veranderingen daarbij voorkomen. Zij kunnen je daar ook alle uitleg over geven. De oplossingen hoe je deze zoveel mogelijk kunt camoufleren of kan verzorgen, dáár helpen wij je graag mee!

Kunnen we je ergens mee helpen?

“Ben jij door omstandigheden toe aan een heel of gedeeltelijk haarwerk? Dat is natuurlijk niet niks en wij kunnen dan ook heel goed begrijpen als je met allerlei vragen zit. Weet dat wij je graag op weg helpen, du neem gerust contact met ons op. We staan je graag te woord of nodigen je van harte uit in onze haarwerksalon.”

Laura van den BergEigenaar en haarwerkspecialist